25.4.2018

PERINTEISET VAPPUMUNKIT

Vappu lähestyy nopeaan tahtiin ja munkki hammasta kolottaa jo varmasti jokaista, vai mitä? Perinteiset munkit ovat minun suosikkini vapussa ja niitä tuli tehtyä viime viikonloppuna tarjoiltavaksi.

Kumpi maistuu sinulle vappuna munkki vai tippaleipä?


Munkki taikina:

15 g hiivaa
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1/2 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
20 g voita tai leivonta margarinia

Paistamiseen:

rypsiöljyä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva sen joukkoon. Lisää kananmuna ja sokeri, sekoita kunnolla. Lisää puolet jauhoista joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Sulata voi, lisää taikinan joukkoon ja myös loput jauhoista. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla kaksin kertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa pieniin paloihin. Pyörittele paloista pallot ja jätä odottamaan keitin rasvan valmistumista. Kaada kattilaan rypsiöljyä niin, että munkit eivät osu pohjaan. Lämmitä öljy 170 asteeseen ja laita munkit varovasti kattilaan. Anna munkin paistua 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta ja ota pois öljystä reikäkauhalla taluspaperin päälle. Pyörittele lopuksi sokerissa ja nauti jäähtyneenä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti